Oodin kiertotalousfestarit

Helsingin keskustakirjasto Oodissa 04.06.2019 osana World Circular Economy Forum -tapahtumaa järjestetty We want future! -kiertotalousfestivaali keräsi paikalle ympäristö- ja ilmastoasioista kiinnostuneita nuoria ympäri pääkaupunkiseutua. Tapahtuma pyrki tarjoamaan vastauksia ilmastokysymyksiin kasvattamalla ihmisten tietoisuutta kiertotaloudesta sekä sen ympäristövaikutuksista.

Yksi tärkeä kiertotalouden aihe on ruoka. Maailmanlaajuisesti hukkaan heitettävää hävikkiruokaa kertyy paljon. “Hankkeemme sai alkunsa työryhmän keskusteluista, joissa haluttiin kehittää vaihtoehto roskisdyykkaukselle” kertoo Keru-yhteisöjääkaapin vapaaehtoisista koostuvan taustatiimin jäsen Tiago Pinto. “Noudamme pienten ruokakauppojen ja ruokapalveluiden ylijäämäruokaa, jonka lajittelemme ja jaamme maksutta uudelleen halukkaille. Myös yksityishenkilöt voivat lahjoittaa itselleen tarpeetonta ruokaa jaettavaksi. Lisäksi teemme ruoka- ja ympäristökasvatusta työpajojen ja tapahtumien muodossa” hän kertoo.

Festivaalit tarjosivat myös mahdollisuuden tutustua hävikkiruuan edelleen valmistamiseen ravintola Loopin työpajan kautta. Hävikkiravintola Loopin toiminta perustuu ruuan kierrättämiseen. “Idea lähti siitä, että monilla on usein pulmana, että mitä ruokaa tekisi itselleen kotona. Hävikkiruuan hyödyntämisellä kuormitetaan vähemmän ja vähemmän meidän biojätelaitosta. Käyttämällä kaikki mahdollinen jalostettu ravinto voidaan vähentää luonnonkuormaa.” kertoo ravintola Loopin keittiömestari Aleksi Ojanen.

Mikä on hiilijalanjälki sekä miten sitä voisi pienentää? Oodin näyttelytila Bryggassa järjestettiin ilmastonmuutosnäyttely, joka pyrki kasvattamaan ihmisten tietoisuutta heidän omasta hiilihalanjäljestään sekä sen mahdollisista vähentämismenetelmistä. Näyttely keskittyi Helsingin ilmastotavoitteen, joka pyrkii kaupungin hiilineutraalisuuteen vuoteen 2035 mennessä, ympärille ja kävijöillä oli mahdollisuus muun muassa testata oma hiilijalanjälkensä sekä testata tietonsa eri tuotteiden kasvihuonekaasupäästöistä.

Festivaaleilla pidetty biomateriaalinäyttely esitteli luonnonmateriaaleista valmistettuja tuotteita. “Olemme tehneet melko lyhyessä ajassa yritysdemoja, jotka edustavat eri kiertotalouden näkökulmia.” kertoo teknologian tutkimuskeskus VTT:llä työskentelevä erikoistutkija Janne Keränen. Näyttelyssä oli esimerkiksi ekologisesti valmistettu Paptic-paperikassi, käyttäjälähtöinen lääkepakkaus sekä luonnonmukaisesti värjättyjä tekstiilejä.

“Värikasvi morsingosta voidaan uuttaa väriainetta esimerkiksi sinistä, jota voidaan käyttää tekstiilien värjäämiseen,” luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Marjo Keskitalo kertoo. “Tällä hetkellä väriaineet tuotetaan synteettisesti, öljyteollisuuden sivutuotteena.” Luonnonmukainen teollistaminen tukee ympäristön hyvinvointia vähentämällä hiilijalanjälkeä.

Pasi Ainasojan yritys Natural Indigo tuottaa luonnonmukaisesti valmistettuja tekstiilin värjäysaineita.

Kuvat: Selma Af Schultén

Teksti: Katarina Kekkonen ja Aada Mannerheimo

The post Oodin kiertotalousfestarit appeared first on Signaalimedia.

Lähde: Signaalimedia RRS