Girls Film! ー elokuvia ja tyttövoimaa

Me Signaalimedian kesätoimittajat Henna ja Selma kävimme vierailemassa elokuvayhdistys Euphoria Borealis ry:n Girls Film! -elokuvatyöpajassa. Viikon mittaisessa työpajassa nuoret pääsevät tutustumaan elokuvan tekemiseen. Kolmatta kertaa järjestettävä työpaja on suunnattu tytöille ja muunsukupuolisille. Tänä vuonna työpajaan osallistuu 23 iältään 13-17-vuotiasta nuorta. Työpaja huipentuu perjantaina lyhytelokuvien ensi-iltaan teatteri Orionissa.

Haastattelemamme 15-16-vuotiaat Emilia, Sofia, Tepa ja Simone kertovat lähteneensä hakemaan työpajasta uusia kavereita, teknisiä taitoja kuten kameran käyttöä sekä elokuvan teossa kehittymistä. Nuoret tekevät viikon aikana lyhytelokuvat alusta loppuun käsikirjoituksesta aina editointiin saakka. Työpajassa on käynyt myös ammattilasvieraita, kuten ohjaaja Miia Tervo ja käsikirjoittaja Hannaleena Hauru. Nuoret kertovat ammattilaisvieraiden kirkastaneen kuvaa Suomen elokuva-alan mahdollisuuksista.

Työpajan tuottaja Riitta Ryhtä kertoo oppineensa projektia tehdessään uutta myös itse. “Nuorten tavasta työskennellä oppii rohkeutta myös omaan tekemiseen”, hän kertoo. Ryhtä kertoo pitävänsä työpajan innostuneista ja rohkeista nuorista ja toivoo, että työpaja tarjoaa heille turvallisen ja vapaan ympäristön uuden oppimiselle ja oman luovuuden kehittymiselle.

Pääsimme seuraamaan Emilian, Sofian, Tepan ja Simonen kuvauspäivää, joka alkoi aurinkoisessa Suvilahdessa. Kameran ja muiden laitteiden käyttö oli nuorille tuttua jo edellisen päivän kuvauskoulutuksen pohjalta. Ryhmän elokuva käsittelee kasvua ja itsenäistymistä sekä niihin liittyviä tunteita. Näitä symboloidaan kekseliäästi Barbie-nuken avulla.

Haastattelemiemme nuorten mukaan on kivaa, että Girls Film! -työpaja on suunnattu erityisesti tytöille mutta heitä ei olisi erityisesti haitannut, jos mukana olisi ollut poikia. Nuoret kokevat, että elokuva-alan ollessa miesvaltainen on tarpeellista, että nuorille tytöille kohdistetaan oma elokuvatyöpaja. Työpajan aikana keskustelunaiheeksi on myös noussut naisten asema elokuvissa ja rooleissa, minkä käsittelyä on helpottanut samaistuttava ympäristö.

Nuoret kertovat, että myös tulevaisuus elokuvien parissa kiinnostaa heitä, toisia harrastuksen, toisia ammatin kautta. Myös Ryhtä kertoo työpajan toimivan hyvänä ensimmäisenä sykäisynä kohti elokuva-alaa. Ryhtä uskoo, että tulevaisuudessa elokuva-alan tasa-arvo-ongelmia saadaan ratkaistua.

“Toivottavasti sitten, kun nuoret siirtyvät ammattimaailmaan, tilanne on fifty-fifty”, Ryhtä sanoo elokuva-alan sukupuolijakaumasta tulevaisuudessa.

Teksti: Henna Sertti

Kuvat: Selma af Schultén

The post Girls Film! ー elokuvia ja tyttövoimaa appeared first on Signaalimedia.

Lähde: Signaalimedia RRS