Suojelutyötä ja stand uppia – Katso HattuMedian kooste Korkeasaaren Kissojen öistä

Korkeasaaren eläintarhassa vietettiin syyskuun alussa perinteisiä Kissojen öitä. Näyttävät tapahtumat vetivät paikan päälle tuhansia ihmisiä seuraamaan kissapetojen liikkumista ja ruokintoja sekä nauttimaan upeasti valaistusta saaresta ja sen monipuolisesta ohjelmasta.

Tänä vuonna myös HattuMedian toimitus osallistui Kissojen öihin. Tapahtumien aikana haastatteluun napattiin mm. Korkeasaaren johtaja Sanna Hellström, sketsihahmo Amurin enkeli sekä kissapeto Virpi.

Rahaa vartiointiin ja
valvontakameroihin

Kissojen yö järjestettiin Korkeasaaressa ensimmäistä kertaa 26 vuotta sitten. Tuolloin tapahtuma oli osa Taiteiden yötä. Vuosien varrella Kissojen yö on muotoutunut omaksi tapahtumakseen, jonka keskeisenä tavoitteena on tuoda eläintarhan tekemää suojelutyötä ihmisten tietoisuuteen sekä kerätä rahaa uhanalaisille Amurin alueen kissapedoille.

Venäjän Kaukoidässä asustavien Amurin kissapetojen tilanne on huolestuttava. Eläinten elinalueet ovat kaventuneet mm. hakkuiden, metsäpalojen ja maatalouden leviämisen seurauksena. Suuri uhka on myös salametsästys. Amurinleopardeja elää luonnossa enää 60–80 kappaletta, eli laji on sukupuuton partaalla. Amurintiikereitä on luonnossa noin 450–500.

Korkeasaari on merkittävä rahoittaja uhanalaisten Amurin eläinten suojelutyössä. Esimerkiksi Kissojen öissä kerätyt rahat ohjataan eläintarhassa asuvien yksilöiden luontoonpalautushankkeisiin sekä hyvin konkreettisiin asioihin paikan päällä Amurin alueella.

– Niillä hankitaan mm. vartiointia, valvontakameroita ja tehdään kannanlaskentaa eli kuinka paljon niitä (uhanalaisia kissoja) on luonnossa, selittää Korkeasaaren johtaja Sanna Hellström.

 

Eläintarhan oloissa asuville kissapedoille taas on tärkeää tarjota mahdollisimman hyvät puitteet lajityypilliselle elämälle. Vaikka valtaosa eläintarhan eläimistä on tänä päivänä syntynyt ja kasvanut eläintarhan oloissa eivätkä ne sinällään tiedä luonnon elämästä, lajityypilliset käytöstavat niillä on, kertoo eläintenhoitaja Riitta Ovaska.

– Nykypäivänä eläintarhat pyrkii tekemään elämästä niin hyvää kuin mahdollista. Se, mitä ne (eläimet) luonnossa tekisi, pitäisi pyrkiä saamaan ainakin jonkinnäköisesti toteutumaan myös eläintarhoissa, Ovaska toteaa.

 

Villieläimien hoidosta
Ikurin tiikerin suojeluun

Eläintensuojelun lisäksi HattuMedian toimittajat pääsivät Kissojen öissä syventymään mm. Korkeasaaren villieläinsairaalan toimintaan sekä stand up -koomikkojen sielunelämään.

Villieläinsairaalassa kuvausryhmä tapasi kuraattori Ville Vepsäläisen, joka kertoi haastattelussa muun muassa mieleenpainuvimmista hetkistä eläinsairaalan arjessa.

 

Stand up -koomikko Iikka Kivi kertoi olevansa iloinen saadessaan vetää keikan Kissojen yössä, sillä hän kokee eläintensuojelun ja ylipäänsä luonnon itselleen äärettömän tärkeänä. Kivi kuitenkin myöntää jännittäneensä keikkaa poikkeuksellisen paljon.

– Kaks asiaa on koomikolle etukäteen myrkkyä, mitä pelkää: ulkoilmakeikat ja lapsiperheet. Tässä oli yhdistettynä ne molemmat, Kivi nauraa.

 

Jälkimmäisessä Kissojen yössä yleisön hauskuuttamisesta vastasi MTV3:n Putous-ohjelmasta julkisuuteen noussut sketsihahmo Amurin enkeli. Nimestään huolimatta enkeli ei myönnä olevansa yhtä uhanalainen kuin Kissojen öiden päätähdet.

– Kyllä mää mieluummin suojelisin Amurin tiikeriä kuin Amurin enkeliä. Mutta sitten jos puhutaan sellaisesta ihan todella, todella harvinaisesta lajista niin se on Ikurin tiikeri, eli Pate Mustajärvi. Niitä on vaan yks. Mutta suojellaan nyt noi tiikerit ja leopardit ensin!

 

 

Hämärässä illassa HattuMedian kuvausryhmän eteen asteli myös todellinen kissapeto. Näyttävän leijona-asun sisältä paljastui Korkeasaaren vapaaehtoinen Virpi Kiviniemi, johon voi törmätä saaressa jopa viikoittain.

Vapaaehtoistöihin Kiviniemeä vetää into eläintensuojelua kohtaan ja halu tehdä hyvää.

– Mikäpä olisi sen parempi ulkoilupaikka kuin olla täällä, kertoa ihmisille eläimistä ja tehdä hyvää, Kiviniemi kiteyttää.

Lisää tunnelmia Korkeasaaresta HattuMedian Instagramissa ja Facebookissa!

Lähde: Hattumedia RRS uusi