H2T-festareilla nähtiin hienoja elokuvia lämpimässä tunnelmassa

H2T-festarin elokuvat keräsivät reippasti katsojia.

Gloriassa vietettiin viime viikonloppuna nuorten elokuvafestari H2T:tä. Festareilla nähtiin runsas paketti monenlaisia teoksia: lyhytelokuvia, animaatioita, dokumentteja ja musiikkivideoita. Tapahtuman ohjelmistoon lähetettiin valtava määrä ehdotuksia, joista parhaimmat parikymmentä karsittiin näytettäväksi lauantaina.

Kaikki Glorian valkokankaalla nähdyt pätkät olivat nuorten suomalaisten, virolaisten ja venäläisten tekemiä. Osa oli alan harrastajien, osa opiskelijoiden töitä. Kaikki valitut teokset osallistuivat samalla festarin kilpasarjaan, jonka tuomaristo koostui virolaisista ja suomalaisista elokuva-alan ammattilaisista. Palkintoja jakanut, tapahtuman tuottaja Antti-Veikko Salo kehui festaritöiden tasoa varsin korkeaksi.

Kuritöö ja Karistusvoittoon

Pääpalkinnon voittanut Dmitri Domoskanov oikealla, raadin jäsenet Antti-Veikko Salo ja Katrin Kuusik vasemmalla.

Voittajaksi selviytyi vain 15-vuotias vironvenäläinen Dimitri Domoskanov vaha-animaatioillaan Kuritöö ja Karistused (Rikos ja rangaistus) sekä Minu linn (Minun kaupunkini). Tuomaristo päätyi Domoskanovin työhön, sillä siitä huokuu ”elokuvallisen ilmaisun ja tarinan kerronnan ymmärrys sekä animaation huolellisuus”. Voittajan valinnassa otettiin huomioon kokonaisuus, ja se, miten voittaja tulevaisuudessa hyödyntää lahjaa, joka hänellä on. Hämmentynyt voittaja meinasi karata lavalta kommentoimatta voittoaan, mutta nousi kuitenkin takaisin kiittämään tuomaristoa ja esittämään toiveensa festareiden jatkumisesta seuraavina vuosina.

Nuoresta iästään Domoskanov on ehtinyt tehdä animaatioita jo vuosia. ”Aloitin tekemään animaatioita 7-vuotiaana. Näin pienen, 5 sekuntia kestävän animaation, ja päätin tehdä itsekin sellaisen. Pyysin apua isältä ja äidiltä.” Nuorukaisen välineet ovat varsin vähäiset, sillä hän kuvaa elokuviaan pelkän kameran ja ison valon voimin, omassa huoneessaan. Yhteensä Dimitri on tehnyt noin 30 animaatiota. ”Haluaisin työskennellä animaation parissa, tehdä sitä ammatikseni”, hän kuvaa tulevaisuuden toiveitaan.

Toiselle sijalle nousi Anu-Laura Tuttelbergin Kärbeste Veski ja kolmanneksi Joonas Makkosen Peto. Lisäksi jury jakoi kaksi kunniamainintaa. Myös festivaalin kumppani Stadi-TV antoi oman tunnustuksensa yhdessä Kelaamon kanssa Jalmari Eskelisen ohjaamalle musiikkivideolle Pakko chillaa. Yleisö valitsi suosikikseen Sander Maranin lyhytelokuvan Curiosity Kills.

Tuomaristossa istuivat Raisa Laukkanen, Kaspar Jancis, Sulev Keedus, Katrin Kuusik ja Antti-Veikko Salo.

Festivaalin järjestäjinä olivat Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus, Myötätuulessa-hanke, Kulttuuriareena Gloria, Narrin nuoret ry, Viro Instituutti Suomessa, Taide- ja toimintatalo Vimma Turusta, Kultuurikatel ja Nukufilmi Lastestuudio MTÜ. Festivaaliohjelmisto nähdään Stadi.TV:llä ja tapahtumaa on tukenut Radio Helsinki.

Katso lisää kuvia: [flickr-gallery mode=”photoset” photoset=” 72157629634336640″]