Vaatteet vaihtoon

Värkkäämön vaatetuunauspaja veti joukon kiinnostuneita kokeilemaan näppejään vanhojen vaatteiden uudistamisessa. Keskiviikkona paikalla olivat muun muassa ystävykset Taiga ja Carolina. Molemmat olivat pajassa jo toista kertaa. 15-vuotias Carolina oli jo ehtinyt tuunata vanhasta farkkutakista uuden, trendikkään farkkuliivin, ja nyt työn alla oli t-paidan piristäminen korsettinyörityksillä.

Tytöillä ei omien sanojensa mukaan ole juurikaan aiempaa kokemusta vaatetuunauksesta, mutta kiinnostusta kylläkin. ”Aika, materiaalit ja ideat puuttuvat”, valittelee Carolina. Tuunauspaja inspiroi nuoria laittamaan vanhat vaatteensa uuteen uskoon. ”Sen verran paljon on vanhoja vaatteita, että lisää näitä pajoja, kiitos”, he toivovat. Pajan apuvetäjänä toiminut Mimosa iloitsee siitä, että pajassa nuoret voivat huomata ettei tarvitse olla ammattilainen voidakseen tuunata vaatteistaan mieluisampia versioita. ”Ja jos ei onnistu, niin ainakin pääsee tekemään käsillään jotain”, huomauttaa Taiga.

Pajaa vetänyt vaatesuunnittelija Heidi Lepomäki suosittelee aloittamaan vaatetuunauksen t-paidoista. ”Niitä nyt on kaikilla, ja joustavan materiaalin vuoksi ei tarvitse huolehtia istuvuusongelmista.” Toinen hyvä raakamateriaali on hänen mukaansa miesten kauluspaidat, sillä niistä on paljon hyvää puuvillaa saatavilla.

Työpaja on osa World Design Capital 2012 –vuoden Nuoret muotoilevat maailmaa –tapahtumia. Kankaat saatiin Marimekolta lahjoituksena. Heidin töitä voi käydä ihastelemassa osoitteessa heidilepomaki.blogspot.com.

"Tuunatut vaatteet ovat takuulla uniikkeja", sanovat Taiga (vas.) ja Carolina.