Malesialaista silmänruokaa Hapen alakerrassa

Maanantai-iltana Hapen alakerta tulvi itämaista eksotiikkaa ja valokuvan esteettisyyttä, kun paikalle pystytettiin mielenkiintoinen valokuvakokoelma. Näyttelyn maestro, Elli Maanpää vietti vapaaehtoistyössä 5 kuukautta Malesiassa, ja tilaisuudessa esiteltiin parhaimpia helmiä tuolta ajalta.

- Olen taiteilija-vaatesuunnittelija-näyttelijä, hymyilee monilahjakkuus Elli.

- Olen taiteilija-vaatesuunnittelija-näyttelijä, hymyilee monilahjakkuus Elli.

Elli valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta taiteen kandidaatiksi pääaineenaan vaatesuunnittelu. Hänen intohimoihinsa lukeutuu muukin taide, kuten valokuvaus ja maalaaminen.
– Olen aina ottanut valokuvia, Elli muistelee hymyillen taiteilijahistoriaansa.

Elli teokset ovat sittemmin kuvittaneet sekä useita lehtiä että kirjoja.

Ellin ilmoittauduttua EVS:n (European Voluntary Service) vapaaehtoistyöntekijäksi hän sai, erinäisten sattumusten kautta, paikan Malesiasta.  Lähettävänä tahona toimi Nuorisoasiainkeskus. Tässä eksoottisessa maassa taitelijamme vietti syksyllä 2009 viisi kuukautta tehden graafista suunnittelua PT Foundation -järjestölle, jonka tehtäviin kuuluu  AIDS-valistus. Elli asui malesialaisperheessä Kuala Lumpurissa ja hänen taidonnäytteensä olivat esillä monissa PT Foundationin tapahtumissa, kuten World AIDS Day -päivässä.

Paikallinen, jumalainen laulajatar Nisha oli yksi Wolrd AIDS Day -tapahtuman esiintyjistä

Paikallinen laulajatar Nisha oli yksi Wolrd AIDS Day -tapahtuman esiintyjistä.

Maailma on avoin

Vapaa-aikaakin nuorella matkaajalla oli. Hän pääsi matkustamaan ympäri kiehtovaa Malesiaa ja pääsi kokemaan paikallista kulttuuria, samalla ikuistaen kokemuksiaan filmille.
– Oli kyllä aikaa leikkiä turistiakin, Elli naurahtaa.

Palanen taivasta

Palanen taivasta.

Koska EVS toivoi näkyvyyttä toiminnalleen, oli valokuvien ottamisesta myös suuri hyöty. Elli taltioi tuhansia kuvia, joista valokuvanäyttely syntyi kuin luonnostaan. Tallennettuja hetkiä löytyy laidasta laitaan niin Ellin sijaisperheen arjesta, PT Foundationin toiminnasta, World AIDS Dayn esiintyjistä kuin malesialaisesta kulttuurista, luonnosta ja arkkitehtuurista. Kokemuksistaan puhuminen saa kamerakonkarin loistamaan hymyllään. Hän suosittelee  lämpimästi muitakin kokeilemaan.
– Se oli todellinen once in a lifetime -elämys, näyttelymaestromme rohkaisee.

EVS on EU:n tukema hanke, johon kaikki 18–30-vuotiaat saavat osallistua. Kaikki kulut kustannetaan, ja turvallisuudesta pidetään huoli. Ennen matkaa osallistutaan koulutusleirille, matkan jälkeen taas jaetaan kokemuksia saman sorttisissa toimissa olleiden kesken. Nuorisoasiankeskus on hankkeessa mukana. Ellin kokemuksella toiminta on hyvin organisoitua. Ennen kaikkea saa olla osallisena globaaleissa asioissa.
– On tärkeetä kun pääse vaikuttamaan, Elli painottaa.

Elli esiintyy Nuorisotiedotuskeskus Kompassin WORLD CAFÉ -teemaillassa keskiviikkona 20.10. kello 16–20. Hän kertoo siellä kokemuksistaan ja EVS:tä. Ellin materiaalia lisää hänen blogissaan ja nettisivullaan. 5 KK MALESIASSA -näyttely on nähtävillä Hapen alakerrassa 20.9.-7.11. maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin kello 16–20.

Kuvat: Elli Maanpää
Teksti: Julius Hella